"...amire nézek: az vagyok." Zene /nem csak/ ovisoknak

"Minden gyermeknek joga, hogy az iskola kezébe adja azt a kis kulcsot, amellyel, ha ő is akarja, bejut a zene csodakertjébe, s azzal egész élete értékét megsokszorozza". Kodály Zoltán 1937-ben Nyíregyházán elhangzott örök érvényű szavait csak annyival

lehetne kiegészíteni, hogy azt a bizonyos "kis kulcsot" már az óvoda, sőt a bölcsőde is a gyermek kezébe adhatja. Ennek a gondolatnak a jegyében tartja foglalkozásait Flender Judit a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola szolfézs tanára 5-6 éves gyermekek számára. Az idei utolsó összejövetel december 17-én már a közelgő karácsony jegyében zajlott. A kb. 30-40 percig tartó "órán" játékosan, szinte észrevétlenül szeretik meg a kicsik a zenét és a ritmust. Életkori sajátosságaik figyelembe vételével oldottak meg feladatokat és az el-elkalandozók figyelmét pedig szelíden visszaterelgette Jutka néni, így mindegyik kisgyermek aktív részese volt a játékoknak. A tíz-tizenöt óvodás állandó látogatója a több hónapja tartó sorozatnak, és nem csak ők, hanem a jelenlévő apukák-anyukák, sőt nagymamák is élvezik a foglalkozásokat. Nem egy szülő maga is a Bartók-ban végzett, így természetes számára, hogy kisgyermeke útját is a zene felé irányítja. Van, aki Gyuláról hozza át rendszeresen a kisfiát. Ki-ki vérmérséklete szerint vesz részt a játékokban, vannak félősek és vannak bátrabbak , akik hamarabb mernek jelentkezni egy feladat "végrehajtásában".  Nagy az igény a zeneóvodára, így párhuzamosan több is megy az intézményben, különböző pedagógusok vezetésével!

A címbeli idézet Gyökössy Endre lelkész-pszichológustól származik és a terem falán található. Egyszerű, de mély igazságot takar!

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:

Vidéki város zeneélete /1937/. In: Kodály Zoltán: A zene mindenkié. Zeneműkiadó Budapest, 1975.