István, a király 25 éves

1983. augusztusában mutatták be az eddig legnagyobb sikerű magyar musicalt az István, a király-t. Szövegét Boldizsár Miklós: Ezredforduló c. drámájából Bródy János írta, zenéjét Szörényi Levente komponálta. A korabeli hatalom a megtűrt kategóriába sorolta ezt a musicalt,

hiszen arról szólt, amiről nem akartak hallani: az önálló Magyarországról! Amikor elterjedt, hogy Szörényiék egy ilyen darabot készülnek bemutatni, sokan jelentkeztek közreműködőnek, sokan persze megijedtek és visszaléptek.

Több olyan popzenész is részt vett az előadásban, akit a kulturális és politikai vezetés sokszor elutasított. Ilyen volt Nagy Feró,

Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, de éppen ők lettek az előadás erősségei. Mindhárom énekes telitalálat volt szerepében! Nagy felfedezés volt e műfaj számára a kiváló színésznő Berek Katalin. Több népszerű színész is részt vett a munkában. Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter a prózai sziípadról érkezett. István szerepében Pelsőczy Lászlót láthattuk, hangja Varga Miklós volt. A zene Beethoven István király c. művéből megy át a Te kit választanál c. dalba. Ez utóbbi az Illés együttes 1971-es hiíres "fehér lemezén" a Human Rights c. bakeliten szerepelt. Eredetileg csak három előadást terveztek, de már az óriási sikerű bemutatón /a városligeti Királydombon/ kiderült, hogy ez kevés, ezért még három előadást tartottak.

A mű hamarosan kőszínházba költözött, így az Operaházban is előadták. Több nagysikerű szabadtéri rendezvénysorozaton is játszották itthon és külföldön. Például az 1992-es barcelonai világkiállításon, olyan közönség előtt, amely nem ismerte történelmünket. Ők "csak" a zenét élvezték. Csiksomlyón 350.000 néző előtt aratott hatalmas sikert. Az eredeti előadásról hanglemez, kazetta és videófelvétel készült. Az azóta már legendává vált műről bemutatójának 25. évfordulóján a Magyar Televízió "A Társulat" című, új szereplőket kiválogató produkciójával tisztelgett.

 

Képek forrása:

A rockoperából készült hanglemez borítója. In: Győri Kultinfo honlapja [2008.08.07.]
<http://www.kultinf.gyor.hu/?act=esem&kod=45943>

Vikidál Gyula Koppány szerepében. In: Árpád nagyfejedelem emléke [2008.08.07]
<http://arpad.lapok.hu/arpad/fejereh.html>