Akiről virágot neveztek el

 

Ma 2008. augusztus 25-én lenne kilencven éves Leonard Bernstein zongoraművész, karmester, a 20. század legnépszerűbb amerikai zeneszerzője. A massachusetts-i Lawrence-i városkában született. Egyetemi tanulmányai után 1943/44-ben már a

 New York-i Filharmonikusoknál volt asszisztens, közben különböző zenei intézményeknél tanított zenekari gyakorlatot, karmesterképzést, majd negyvenéves korától a zenekar vezető karmestere lett. Később, bár több időt fordított a zeneszerzésre, a Filharmonikusokkal szoros kapcsolatot ápolt. Nem egy zongora koncertjén maga vezényelte a zenekart is. A hanglemezgyártás fejlődésével egyidőben kezdte világkarrierjét, így az új eszköz is népszerűsítette művészetét. Legismertebb műve egy amerikanizált Rómeó és Júlia történet, a West Side Story című musical. Az egész világon óriási sikert aratott, színpadi műként, a belőle készült hangfelvételek-, de legfőképpen megfilmesített változata révén.

Ezen kívül szimfóniákat, filmzenéket, balett- és egyéb színpadi zenéket komponált. Igen jelentős volt pedagógiai tevékenysége. A világ sok országában - nálunk is - bemutatták az egyik amerikai televízió számára műfajteremtőként készített komolyzenei műsorsorozatát. Rendkívül erős dohányos volt, tüdőrákban halt meg 72 évesen 1990-ben. Népszerűségére jellemző, hogy egy évvel halála után, a liliomfélék családjába tartozó virágot neveztek el róla.

Ismertebb művei:

On the Town, Candide, Kaddish-szimfónia, Prelude, Fugue and Riffs.

Irodalomjegyzék:

Brockhaus-Riemann Zenei Lexikon. Budapest, 1983, Zeneműkkiadó.

Greenwood Cemetery [2008.08.25.]

<http://www.bridgeandtunnelclub.com/bigmap/brooklyn/greenwood/gravesites/index.htm>

wikimedia commons [2008.08.25.]

<http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Leonard_Bernstein_NYWTS_1955.jpg>