Egy családias emlékhangverseny

2008. november 30-án került sor a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a 100 éve született dr. Matusovszky Andrásné emlékére adott koncertre.

Klári néni fiatalon az Operaház tehetséges szép hangú tagjaként méltóságteljes megjelenésével komoly főszerepek alakítására kapott lehetőséget. Majd váratlanul otthagyta az intézményt és Békéscsabára költözve egész további életét a fiatalok zenei nevelésének és oktatásának szentelte. Mint a Bartók Béla Zeneiskola egyik alapítója és hosszú ideig igazgatóhelyettese magánéneket oktatott, ifjúsági hangversenyek, évfordulók szervezésével pedig kiemelkedő alakja lett városunk zenei életének. 1981-ben 73 éves korában halt meg. Az emlékhangverseny lánya dr. Ambrus Zoltánné és családja, valamint a Zeneiskola közös rendezésében jött létre. A kiváló pedagógusról elnevezett hangversenytermet igen csak megtöltötték volt tanítványai, kollégái, tisztelői és olyanok is eljöttek, akik egy családias koncertet akartak hallani.

Ballai Pálné műsorvezetésével sorra léptek fel a művészek, akik valamilyen módon kötődtek Matusovszky Andrásné személyéhez, részben Csabáról elszármazott volt növendékek, részben pedig a jelenlegi zenepedagógus gárda régebbi és újabb generációjának tagjai. Akadt olyan is akit hangfelvétel bejátszása idézett fel. Szóló- és kamara műveket, népdalt és áriát egyaránt hallhatott a közönség.

Így találkozhattunk Mező László világhírű gordonkaművésszel,  aki két héttel később, mint a Bartók Vonósnégyes tagja ismét szerepelt a csabai közönség előtt. Fellépett Fejes Antal és Fejes Antalné. Ők Békéscsabán kezdték pályafutásukat, majd Békésre kerülvén a Zeneiskolában több generációval szerettették meg a zenét. Később a város kulturális életének lettek meghatározói a Tarhosi Zenei Napok szervezésével.

Lipták Mária énekművész és pedagógus Puccini Tosca-janak legismertebb áriájával  /Vissi d'arte/ örvendeztette meg a hallgatóságot. Őt Nátor Éva kísérte zongorán. 

Az intézményben jelenleg is tanító művészek közül fellépett: Kajáriné Jeney Zsuzsanna, Szomorné Budai Mariann,  Szabóné Botta Ilona, Újházi Lászlóné, Horváth Elek, Tóth István.