Egy fiatalember ajándéka szülővárosának

Ez év tavaszán egy Vigadó-beli koncerten jelentette be Vozár M. Krisztián, hogy a nyár végén rendezendő zongorakurzus keretében mely művészekkel találkozhat a csabai közönség.

A program és a közreműködők névsora felcsigázta érdeklődésünket, így kíváncsian vártuk az eseményt, amelyre 2008. augusztus 26. és szeptember 4. között került sor. 

A kurzus maga nagyobb részben a Bartók Béla  Zeneiskolában folyt, az esti előadásokat pedig a Vigadóban tartották.

A nyitóhangversenyt a csabaiak kedvence Tóth Péter zongoraművész tartotta /25. születésnapja másnapján/. Műsorára felvette az e honlapon bemutatott Liszt-lemezének néhány darabját is.

Augusztus 28-án a Benedekfi testvérek egyebek mellett saját műveiket is játszották. Zoltán hegedűn, István zongorán adta elő a kellemes hangzású, klasszikus zenén edződött fül számára is élvezhető kompozíciókat

 

 

Szeptember 1-én maga a kurzusvezető, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője,  Gulyás Márta lépett fel. Az est első felében kedvenc kamarapartnerével Szabadi Vilmos hegedűművésszel adtak nagy sikerű  koncertet. Kettejük nevéhez fűződik az az "attrakció",  amelyben Mozart összes hegedű-zongora szonátáját egy hangversenyciklus keretében játszották el. A két világhírű művész együtt és külön-külön is számtalan hangfelvétel "birtokosa". A hallgatóság hosszas tapssal köszönte meg a világszínvonalú produkciót. Szünet után Gulyás Márta zongorakísérőként Galambos Hajnalka békéscsabai énekművésszel Schubert dalainak előadásában működött közre. A daléneklés sajátos műfaj. Míg az operaszínpadon több óra áll a művész rendelkezésére ahhoz, hogy emberi sorsokat, történeteket, különböző érzelmeket hitelesen közvetítsen és fogadtassa el hallgatóságával. addig a dalénekesnek ugyanezt pár perc alatt kell elérnie. Míg az egyik dal valaki háborgó lelkéről szól, addig a másik lehet, hogy egy természeti képet mutat be. Öt-hat percenként kell a hallgatók figyelmét más és más történet különböző művészi eszközöket igénylő tolmácsolásával folyamatosan fenntartani egy dalesten. Galambos Hajnalkának mindez sikerült!

Amikor először megláttam a rendkívül szimpatikus, mindig mosolygó spanyol zongoraművészt fekete pólót viselt. Akkor még nem tudta, hogy a pólón található kép a legendás magyar színészt Lugosi Bélát ábrázolja  Dracula szerepében.  Luis Fernando Perez /Gulyás Márta tanítványa/ tanárként is részt vett a kurzuson. Nem először járt Békéscsabán. Legutóbb 2005. április 4-én a Liszt Ferenc Kamarazenekarral Mozart: A-dúr zongoraversenyét játszotta a Jókai Színházban. Most - szeptember 2-án  - a talán leghíresebb spanyol zeneszerző Isaac Albeniz zongoraműveiből adott elő. A különös hangulatú, a spanyol népzenét felidéző műveket hitelesen tolmácsolta szinte nőiesen légies billentyű leütéseivel a fiatal művész.

 

 

 

 

 

 

 

A zárókoncert résztvevői

A zárókoncertet szeptember negyedikén tartották a hallgatók közreműködésével. Már végzett kezdő pedagógusokat és jelenleg is felsőoktatási intézményben tanuló hallgatókat egyaránt láthattunk. A résztvevők számot adtak tudásukról a közönségnek és szerényen háttérbe húzódó kollégáiknak és tanáraiknak is.

A tíznapos kurzus Vozár M. Krisztián zongoraművész és pedagógus ötlete volt. Nagyszabású ötlete kivitelezésében igen sok segítséget kapott Csajányi Melindától a Bartók Béla Zeneiskola igazgatójától, Fekete Pétertől a Jókai Színház igazgatójától, Vozár Mártontól a Fiume igazgatójától. Aki pedig a VOSZ Békés megyei elnökeként  már régóta szívügyének érzi Békéscsaba zenekultúráját és az ő anyagi támogatása nélkül nem jöhetett volna ez a magas színvonalú rendezvény: Nagy Mihály László.

 

 

 A képen balról jobbra: Nagy Mihály László, Fekete Péter, Gulyás Márta, Luis Fernando Perez, Varga Anikó /tolmács/, Csajányi Melinda, Vozár M. Krisztián, Vozár Márton.

 A koncert legvégén maga a szervező is zongorához "pattant".